Turalı Group bünyesinde faaliyet gösteren Ramsa Savunma ve Havacılık, 2016 yılında yüksek teknoloji şirketlerinin savunma sanayiine yönelik proje ve aktivitelerini tek bir çatı altında birleştirmek ve koordine etmek üzere kuruldu.
Şirket, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerine yerli, milli, bağımsız ve özgün, yüksek teknoloji ürünler ve alt sistemler geliştirerek üretimlerini yapıyor.
Ramsa Savunma Genel Müdür Yardımcısı Abdylla Orazgylyjov, Şirket’in faaliyetlerini, 2027 projeksiyonunu ve Eskeleton Projesini değerlendirdi:
“Turalı Group olarak, 9 ülkede faaliyet gösteren 12 şirketi ile 7 sektörde faaliyet gösteren bir firmayız. Ramsa Defence, Turalı Grup bünyesinde yer alıyor.
Ramsa Savunma 2016 yılında faaliyete başladı ve hızla gelişti. Süreç, Milli Savunma Bakanlığı ile stratejik iş birliği anlaşmamız ile başladı. Şu an, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alt yüklenici firmaları olan Aselsan, Roketsan, FNSS gibi firmalarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Halihazırda imalatçı bir firma olarak başladığımız serüvenimize nihai ürün yapan bir firma olmaya doğru yol alıyoruz.
Şu an Eskeleton projemiz mevcut. Bu özellikle askerlerimizin meskun mahalde piyade tüfeklerini ya da keskin nişancı tüfeklerini daha ergonomik taşımaları amacıyla fayda sağlayan bir sistem geliştirmekteyiz. Bunun prototiplerini yaptık. TÜBİTAK’ta ve özellikle üniversite tarafında da çalışmalarımız mevcut. Bunu şimdi prototipleyerek askerimiz üzerinde denemek istiyoruz.
Eskeleton sistemimiz özellikle sınır güvenliğinden sorumlu askerlerimizin ya da terör operasyonlarında kullanılabilecek. 30 km’lik bir yürüyüşte, normalde 3,6 kg’lık bir ağırlığa sahip MPT tüfeği, 8-10 km’lik yürüyüşlerde inanılmaz bir ağırlık hissettirmeye başlıyor. Bu sebeple askerlerimizin tüfeklerini daha kolay taşıyabilmesi için gövdelerine takılan sistemi entegre ediyoruz. Tek elleriyle bu silahı daha kolay bir şekilde taşımalarını sağlayan bir sistem tasarladık. Bu sistemin toplam ağırlığı 1,8 kg ve tamamen alüminyum bir gövdeden işlenmekte. Yani bu hem keskin nişancı tüfeğinde kullanılabiliyor hem piyade tüfeklerinde kullanılabiliyor. Bu sistem askerlerimizin çok uzun yürüyüşlerinde kendilerine çok inanılmaz ergonomik bir rahatlık salıyor.
Yüzde 100 kendi sermayemizle ve yerli imkanlarla ürettiğimiz bir ürün. Savunma Sanayii Başkanlığımızla da görüşmeler sürüyor. Projemizin prototip aşaması bitti TÜBİTAK’la da bunu tescilliyoruz.
Ürünlerimiz kısmında biz daha çok imalat tarafında olan bir firmaydık. Yani daha çok işin mutfağında olan bir firmaydık. Şu an savunma sanayiinde gördüğünüz büyük projelerini alt mekanik imalatlarını yapan firmalardan biri olarak savunma sanayii sektöründeydik. Yeni yeni kendi projelerimizi çıkarmaya başlayan bir firmayız.
Turalı Group’un 2027 savunma sanayii projektörüne göre, imalat odaklı bir firma olmaktan çıkıp ASELSAN, TEI gibi firmaların alt sistem tedarikçilerinden olmak istiyoruz. Mesela bir Eskeleton projesi yaptık lakin bu firmalarla belirli bir sözleşme, iş birliği yaparak onların mesela bir uçağın uçak durdurma sistemleri, uçak iniş takımları ya da bir roketatar sisteminin hidrolik sistemi üzerinde çalışmak niyetindeyiz. Tabi bu 2027 projeksiyonumuza göre SSB’nin bizleri yönlendirmesiyle, değerli savunma sanayii firmalarının bizi yönlendirmesiyle farklı farklı projelere adım atacağımızı da düşünüyorum.”